Skip to main content

İzmir’in 8500 Yıllık Tarihinde

Üç Boyutlu Zaman Yolculuğu

İzmir Time Machine projesi prehistorya, klasik arkeoloji, sanat tarihi, yakın çağ tarihi, mimarlık tarihi gibi çeşitli bilim dalları ile üç boyutlu modelleme, web geliştirme, sanal gerçeklik, fotoğraf, grafik tasarım, video-prodüksiyon gibi uzmanlıkları bir araya getiren çok boyutlu bir projedir.

Zaman Yolculuğunu Keşfe Başlayın

Zamanı Geriye Sarıyoruz

İzmir’in sürdürülebilir kalkınması için çok boyutlu çalışmalar yürüten İzmir Kalkınma Ajansı, şehrin tarihinin canlandırılması, kültürel miras alanlarının araştırılması, tanıtılması veİZKA’nın, kültürel miras ve bilişim alanından akademisyenler ve uzmanların desteği ile yürüttüğü İzmir Zaman Makinası Projesinde yenilikçi teknolojiler kullanılarak İzmir’in taşınmaz kültür varlıkları aslına uygun biçimdeüç boyutlu modellere dönüştürülerek dijital ortama aktarılmaktadır. kent belleğine tekrar kazandırılması için yenilikçi uygulamalar ve yöntemler geliştirmektedir.
2020 yılında başlayan ve uluslararası Avrupa Zaman Makinası Ağı (Time Machine EU) ve platformunda yerini alan özgün bir proje olan İzmir Zaman Makinesi (İzmir Time Machine) projesi kapsamında, İzmir’in kültürel miras alanları ve taşınmaz kültür varlıkları sistematik bir yaklaşımla arkeolojik miras, kentsel miras ve geleneksel yerleşimler olarak üç temel sınıfa ayrılarak modellenmiştir.

Projede, arkeolojik miras alanları olarak Eski Smyrna Höyüğü, Yeşilova Höyüğü, Smyrna Antik Kenti, Bergama Akropolü, Asklepion, Kızıl Avlu, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Efes Antik Kenti, Dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı (Artemision), Keçi Kalesi, Ayasuluk Kalesi, St Jean Bazilikası ve Meryem Ana Evi; kentsel miras alanları bağlamında Kordon, Kemeraltı, Bergama, Selçuk ve Birgi; geleneksel yerleşimlerden Tarihi Kemeraltı Çarşısı ve Yerleşimi, Birgi Geleneksel Yerleşimi ve Bergama Yerleşimi ele alınmıştır. Proje kapsamında, ilerleyen süreçte İzmir’de yer alan diğer kültürel miras alanlarının, yenilikçi teknolojiler ve güvenilir kaynaklar ile belgelenerek platforma aktarılması planlanmaktadır.