0000000
|
2024
000000
İzmir Kültürel Miras Alanları
Izmir il sinirlar icerisinde yer alan iki "UNESCO
Dünya Mirasi" Efes ve Bergama Antik Kentleri Izmir Time Machine V2 projesin igerisinde ilk iki sirayi olusturmaktadir.
Dünya Mirasi" Efes ve Bergama Antik Kentleri Izmir Time Machine V2 projesin igerisinde ilk iki sirayi olusturmaktadir.
Kemeralti
Dünyanın en büyük açık hava çarşılarından biri olan Kemeraltı, yüzlerce yıldır İzmir'in en önemli simgelerinden biri olmaya devam etmektedir. Antik Çağ'dan bu yana ticaret alanı olarak belirlenmiş olan bölge, İzmir'in bir Osmanlı kenti olarak yükselişinde çok önemli bir paya sahiptir. Hanlar, bedestenler, arastalar, camiler, sinagoglar, depolar, oteller, çeşmeler, kahvehaneler, lokantalar, her türlü üretimin yapıldığı atölyeler Kemeraltı'nda karmaşık ve renkli bir doku oluşturuyordu.
Button Kordon
İzmirlilerin günümüzde Kordon olarak isimlendirdikleri İzmir rıhtımı, yapıldığı tarihten bu yana İzmir’in en önemli simgesi durumundadır. 1876 yılında tamamlandığında İzmir'in tüm çehresini değiştirmiş, şehrin ticari potansiyelini katlanarak arttırmıştı. İzmir 20. yüzyılın başında Doğu Akdeniz'in en parlak liman kentine dönüşmüştü.
Button Smyrna Antik Kenti
Bayraklı'daki eski yerleşime sığmayan ve Hellenistik Dönem'de yeni lokasyonuna taşınan Smyrna, hızla gelişerek büyük bir ticaret kenti haline dönüşecek, Roma İmparatorluk Çağı'nda ise en parlak dönemine girecektir. MS 2. yüzyılda sınırları Kadifekale'den Konak'a, Eşrefpaşa'dan Halkapınar'a kadar uzanan büyük bir Roma kenti olan Smyrna Antik Kenti'nin kalıntıları Konak ilçesinin Çankaya semtinde görülebilmektedir.
Button Yesilova Hoyugu
Yeşilova Höyüğü İzmir'in Bornova ilçesinde, Karacaoğlan Mahallesi sınırları içerisinde kalmaktadır. İzmir kent merkezine 10 km, Bornova ilçe merkezine ise 4 km uzaklıktadır. 8500 yıllık bir tarihe sahip olan höyük, şehrin tarihini Neolitik Çağ’a kadar götürmektedir. Daha sonra Güneydoğu Avrupa kökenli olduğu tahmin edilen bir topluluk, Yeşilova ve 800 metre ilerisindeki Yassıtepe’ye yerleşmiştir. Kalkolitik Çağ olarak adlandırılan, Neolitik Çağ ile Tunç Çağı arasındaki bu 3000 yıllık dönem, Yassıtepe Höyüğü’nde ve Yeşilova Höyüğü’nün üst katmanlarında tespit edilmiştir.
Button Eski Smyrna Hoyugu
Eski Smyrna, İzmir’in Bayraklı ilçesinde, bugün Tepekule (eskiden Hacı Muço Tepesi) mevkinde, yaklaşık 365 x 250 m boyutlarında kayalık küçük bir tepe üzerinde yer almaktadır. Tunç Çağları’ndan kalan az sayıdaki eser, MÖ 10. yüzyılla beraber bir Hellen kenti olan yerleşim Batı Anadolu kıyılarındaki önemli limanlardan biridir. Eski Smyrna, İzmir’in en erken yerleşimlerinden biri olmasıyla kentin kültürel tarihi açısından önemli bir yere sahiptir.
Button Bergama
2014 yılında Dünya Kültür Miras Listesine giren Pergamon, Hellenistik Dönem'de kurulmus olması nedeniyle, Yunan stilinin doruğa ulaştığı
bu dönem karakterinde, gelişen teknolojik
donanım sayesinde çevrenin sağladığı
imkanların ötesinde yapılmış gösterişli mimari
ve heykeltıraslık eserler ile öne çıkmaktadır.
Bölgede üretimi yapılan kuzu ve keçi
derilerinden yapılan parşömen, Mısır da üretilen papirüslere karşı önemi bir rakip
olarak karşımıza çıkmaktadır.
Button Birgi
Hypaiapa antik şehrinin yer aldığı bölgede yerleşmenin izleri MÖ 3 binlere kadar takip edilebilir. Birgi yöresi sırasıyla Frig, Lidya, Pers, Bergama ve Roma hâkimiyetinde kaldıktan sonra Bizans idaresine geçti. Bizans’ın elinde savunma amacıyla ovaya bakan yüksek bir mevkide kale-şehir olarak Pyrgion veya Pyrgi (Dioshieron ve Chrisopolis) adlarıyla anıldı. 1193-1199 yıllarında bir metropolitlik merkezine dönüşen Pyrgion, XIII. yüzyıl sonlarında bölgede faaliyet gösteren Menteşe Bey'in damadı Sasa Bey tarafından Bizanslılar tarafından bölgeye gönderilen Katalanların çekilmesinden hemen sonra muhtemelen 1304'te şehir ele geçirildi. Sefere katılan Aydınoğlu Mehmed Bey ise burayı 1307'de ele geçirerek kurduğu beyliğin merkezi yaptı. 1312'de burada bir cami, türbe ve medrese inşa ettirdi; onun hâkimiyetindeki bölge Memleket-i Birgi adıyla anılmaya başlandı. Birgi 1391'e doğru İsa Bey tarafından Osmanlılara terk edildi. Fakat Osmanlıların yenilgiyle ayrıldığı Ankara Savaşı'ndan sonra tekrar Aydınoğulları'nın eline geçmesine rağmen II. Murad döneminde şehir kesin olarak Osmanlı hâkimiyetine girdi.
Button Selcuk - Efes
Efes, Batı Anadolu'nun Ege sahilinde bulunan bir yarımada üzerine kurulmuş bir liman kentidir. Günümüzde milyonlarca dünya gezgini Efes'i ziyaret ederek binlerce yıl öncesinin yaşam izlerini görmektedir. Efes'in büyük bir kısmı hala toprak altında bulunmaktadır, ancak arkeolojik kazılarla ortaya çıkarılan kent etkileyici bir şekilde restore edilmiştir. Efes araştırmaları ve kazıları, Türkiye'deki müzelerde ve dünyanın diğer önemli müzelerinde sergilenen eserlerle devam etmektedir.
Button