Büyük Vezir Hanı

IV. Mehmet zamanında sadrazam olan Köprülü Fazıl Ahmet Paşa, Liman Kalesi yakınında ve kervanların şehre giriş yaptığı Osmaniye Caddesi’nin (bugünkü Mimar Kemalettin Caddesi) alt kısmında iki han, cami, medrese ve hamam yaptırdı. Büyük Vezir Han da bu iki handan biridir ve yapıldığı dönemde “Köprülü Han” adıyla anılmıştır.

Geleneksel Osmanlı hanı tarzındaki Büyük Vezir Han’ın inşaatı 1675 yılında tamamlanmıştır. Han, ortasında kare bir avlu bulunan kare planlı bir yapıdır ve güney tarafı dışında üç tarafından da girişi vardır. Denize bakan doğu kapısı kapalı bir sokağa ve Büyük Vezir Han’ın bitişiğindeki Çoka Bedesten Çarşısı’na açılıyordu.

Ne yazık ki Büyük Vezir Hanı bugün ayakta değildir. Korunmuş olsaydı, şimdiki Fevzi Paşa Bulvarı ile Halit Ziya Bulvarı’nın kesiştiği noktada olacaktı. Büyük Vezir Han yapıldığında sahil şeridindeydi ve zamanının en prestijli hanıydı. Yaklaşık 150 yıl kervan ticaretinin vazgeçilmez durağı olarak kullanıldı. Ancak iç limanın doldurulmaya başlanması ve planlı kıyı şeridi dolgularıyla birlikte han, yoğun liman trafiğini kaybederek, nihayet ticarethanelere hizmet vermeye başlamıştı.