İtalyan Kız Okulu

Aslında sahilde olmamasına rağmen, ön cephesinin açık olması ve Kordon’un en görkemli yapılarından biri olması nedeniyle o dönem de oldukça dikkat çekiyordu. Okul İzmir’deki İtalyan varlığının en önemli göstergesi olarak kabul ediliyordu. İtalya 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Osmanlı İmparatorluğu toprakları üzerinde çok sayıda okul açmıştır. Önceleri Katolik misyonerlerin ve dini vakıfların açtığı okulları daha sonra İtalya Devleti’nin finanse ettiği okullar takip etmiştir. Fransa ve İngiltere’nin Doğu Akdeniz’de ticari hakimiyetine karşı bu topraklarda daha fazla söz sahibi olmak isteyen İtalya, bu topraklardaki nüfuz alanını genişletmek ve İtalya kültürünü yaymak amacıyla açmış olduğu bu okullara büyük önem vermiştir. Bu dönemde büyük bir ticaret kentine dönüşen İzmir’e büyük önem veren İtalya, Osmanlı topraklarında bu dönemde 27 okul açmışken, bunların 11 tanesi İzmir’dedir.

İtalya’nın Doğu Akdeniz’de Fransa ve İngiltere’nin tahakkümünü kırabilmesi ve Osmanlı İmparatorluğu topraklarında daha fazla söz sahibi olabilmesi için bu topraklardaki nüfuz alanını genişletebilmek için 1850’lerden sonra çok sayıda okul kurmuştur. Bu okullardan önemli bir kısmı Katolik misyonerlerin ya da dini vakıfların dini eğitim ağırlıklı okullardı.

Mimar Stefano Molli tarafından tasarlanan yapının uygulaması, Alsancak Santa Maria Rosario Kilisesi’nin de mimarı olan Luigi Rossetti tarafından gerçekleştirilmiştir. İzmir’deki İtalyan varlığının bir sembolü olarak görülen İtalyan Kız Okulu, Roma merkezli İtalyan Milli Derneği’ne bağlı olarak hizmet vermiştir. Yapıda, dönemin önde gelen mimari akımlarından sayılan ve İtalyan milli üslubu olarak benimsenen Neo-Rönesans stili hakimdir. Anıtsal bir girişe sahip yapının köşeye denk gelen girişi yuvarlatılmış ve bir kuleyle sonlandırılmıştır. Yapının hem her iki ön cephesinde hem de her katında farklı bir cephe düzenlenmesi görülmektedir.