Kraliyet Sarayları

Yukarı kalenin kuzeydoğusunda uzanan kısmen farklı amaçlar için kullanılan yapılar Saraylar Yapı Grubu (I-VI) olarak ele alınmaktadır. Bu yapıların, saray olarak değerlendirilmesinin nedeni, alanda Βαςιλείων mühürlü çatı kiremitlerinin bulunmasıdır. Yapıların içinde, silahların depolandığı alanın yanı sıra; özel yeraltı havalandırmasına sahip yapılar, tahıl ürünlerini saklamak için kullanılmaktadır. Ayrıca, IV ve V nolu yapıların kraliyet yapıları oldukları konusu netlik taşımaktadır; her iki ev zengin bir biçimde dizayn edilmiştir. Tüm bu yapılar kendi içinde bir mahalleyi oluşturmaktadır.

I Nolu Yapı
II. Eumenes zamanında cephaneliğin yanında çok katlı bir yapı vardır. Yüksek arka duvar, aynı zamanda kalenin duvarıdır. Daha önce burada Peristil evler bulunmaktadır. Hem konut hem de kabullerin yapıldığı prestij odası olarak tanımlanabilir.

II Nolu Yapı
Kare planlı gibi, Kaya çıkıntısı içeren alanda yer almaktadır. Zeus ana tanrıça, Meter Basilea ve kabirlere adanmış olabilir. Güneyde, görülen köşeli uzun yapı sarnıçlardan gelen suyun başka yerlere dağılmasını sağlayan hazneye sahiptir.

IV Nolu Yapı
Perstyl evler. Yaklaşık 30 x 35 m., IV nolu yapı grubu, Peristasis adında dar ve deri bir kanalla V’den ayrılmaktadır. A odası, yapının sütunlu avlusunun güneydoğusunda bulunmaktadır. Ortada bir sunak ve ocak yer almaktadır. Tabanı özenle yapılmış mozaikle süslenmiştir. Boyalı duvarlar, kesme taş duvar imitasyonu şeklindedir. Alt kısmı sarı, üst kısmı kırmızıdır. Antitetik olarak iki Gryphonu çevreleyen şamdanların olduğu bir frizde ortaya çıkarılmıştır. D odasında (avlunun kuzeydoğusu), pişmiş topraktan boğa başı protomu, çivi yardımıyla duvara tutturulmuş olmalıdır. Duvar sıvası profili çıkıntılarla bölünüş ve kırmızı, sarı, mavi, beyaz gibi renklerle boyanmıştır Sütunlu avlunun zemini taş döşelidir ve ortasında büyük bir sarnıç bulunmaktadır.

V Nolu Yapı
Pergamon’daki Peristil yapıların en büyüğüdür. Zengin donanımına göre özel bir yapı olarak 2.400 m2 alana oturmaktadır. II. Eumenes döneminde yapılmıştır. Kuzey yapılarındaki iç duvarlar açık ve koyu mermer levhalarla kaplıdır. Kuzeybatı mekanın tabanında, Hephaistion mozaiği bulunmaktadır. Mozaiğin kenarlarında geniş beyaz bantlara klineler konulduğu düşünülmektedir. Arkaistik stilde dansçı heykeli burada yer almaktadır.